Έλληνες στην Ελβετία

Μιας που βρεθήκαμε όλοι εδώ...
It is currently Fri Aug 07, 2020 11:09 am

All times are UTC+01:00
Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Tue Sep 13, 2016 11:10 am 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Tue May 14, 2013 9:12 pm
Posts: 61
Location: Geneva
Του Alex Seimanidis

Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μία ματιά στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην Ελβετία, στους δείκτες που τις χαρακτηρίζουν και γενικά σε ότι θα ήθελε να ξέρει ένας μελλοντικός εργαζόμενος στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα για εργασία στην Ελβετία.

Αρχικά υπάρχουν οι γενικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες συνάπτονται μεταξύ εργοδοτών και ενώσεις εργαζομένων και ρυθμίζουν τις σχέσεις μεταξύ τους όπως και διάφορες ειδικές συνθήκες που λαμβάνουν χώρα σε ένα κλάδο. Όσον αφορά τώρα τις ατομικές συμβάσεις εργασίας αυτές μπορεί να είναι όπως και στην Ελλάδα ορισμένου ή αορίστου χρόνου προβλέποντας μέσα όλες τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα του εργαζομένου απέναντι στον εργοδότη και το αντίστροφο. Καθώς ο νόμος στην Ελβετία δεν προβλέπει για τις ατομικές συμβάσεις μία συγκεκριμένη μορφή ο εργαζόμενος θα πρέπει να προσέξει να αναφέρονται στη σύμβαση εργασίας μερικά θεμελιώδη στοιχεία όπως: οι ακριβείς υπηρεσίες που θα προσφέρει, ώρες εργασίας, μέγιστη δοκιμαστική περίοδος οι 3 μήνες, μέρες διακοπών κ.α.

Όσον αφορά τους μισθούς η Ελβετία δεν έχει θεσπίσει επίσημο κατώτατο μισθό ωστόσο οι περισσότερες γενικές συμβάσεις εργασίας αναφέρουν σαν κατώτατο μισθό ανειδίκευτου εργάτη τα 1800 ευρώ ενώ εξειδικευμένου προσωπικού τα 2300. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με την περιοχή καθώς δεν ισχύουν οι ίδιες συμβάσεις εργασίας σε όλα τα καντόνια (ομόσπονδα κρατίδια της Ελβετίας). Σε κάθε περίπτωση όμως οι μέσοι μισθοί ανά την επικράτεια κυμαίνονται περί τα 2500 ευρώ για τον ανειδίκευτο εργάτη και 3200 ευρώ για εξειδικευμένες θέσεις.
Οι ώρες εργασίας στην Ελβετία είναι 45 ώρες την εβδομάδα για δουλειές γραφείου, βιομηχανικούς εργάτες, πωλητές και τεχνικό προσωπικό και 50 ώρες εβδομαδιαίως για τους υπόλοιπους. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για αποζημίωση όσον αφορά τις νυχτερινές ώρες εργασίας ή για την εργασία τις Κυριακές και τις αργίες.

Οι άδειες υπολογίζονται σε ετήσια βάση και υπολογίζονται κυρίως με βάση την ηλικία, για εργαζόμενους μέχρι 20 ετών προβλέπονται 5 εβδομάδες το χρόνο, για ηλικίες από 20 έως 50 ετών 4 εβδομάδες, από 50 έως 60 ετών 5 εβδομάδες ενώ για εργαζόμενους άνω των 60 ετών 6 εβδομάδες.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η κύρια γλώσσα της Ελβετίας είναι τα γερμανικά τα οποία και μιλάει το 60% περίπου του πληθυσμού στις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας όμως μιλάνε γαλλικά και ένα πολύ μικρό ποσοστό ιταλικά.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες αλλά και ό,τι άλλη πληροφορία μπορεί να χρειάζεστε για τη ζωή στην Ελβετία μπορείτε να αναζητήσετε εδώ ( http://www.bfm.admin.ch/content/bfm/en/ ... _efta.html ).

_________________
Marios


Top
   
PostPosted: Mon Jan 09, 2017 1:46 pm 
Offline

Joined: Fri Dec 30, 2016 12:46 pm
Posts: 4
Location: Χίος
Καλημερα σας. Ειμαι κλινικη Ψυχολόγος εχω δουλέψει με παιδια και οικογένειες σε ιδιωτικό και δημόσιο φορέα. Ψάχνω δουλεια στην Ελβετία στον Νότο που γνωρίζω ότι μιλούν Ιταλικά . Ομως δεν μπορώ να βρω τις πόλεις ποιες είναι, και αυτό γιατί δεν μιλάω Γερμανικα.
Ξερεται πως μπορώ να βρω τις πόλεις, η γνωρίζει κάποιος να μου πει

_________________
ελπίζω να είμαστε καλύτερα από χθες


Top
   
PostPosted: Fri Feb 16, 2018 9:46 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Tue May 14, 2013 9:12 pm
Posts: 61
Location: Geneva
Ιταλικά μιλάνε περίπου 350'000 άνθρωποι εδώ στο καντόνι του Ticino και στο νότιο Graubünden . Υπάρχουν πάντως κάποιες διαφορές ανάμεσα στα "κανονικά" ιταλικά και την ελβετοιταλική διάλεκτο.

_________________
Marios


Top
   
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic  Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC+01:00


Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited